Stortinget og Høyesterett på avveier?
fredag 27. mars 2020
Panikk spredning av media
mandag 30. mars 2020
Show all

Ville dyr som mat for mennesker

Publisert 27.3.2020
Foto: Colourbox

Allerede da Sars-viruset ble til i 2003, så visste Kina hva dette bestod av. Det meldte Dagbladet den 27.3.2020. Når man leser hele artikkelen så blir man helt matt. Sars-viruset kom sannsynlig fra et dyr som var fanget vilt. Dyret Desmerkatten, og som i Kina ble brukt som mat, og all den tid disse “kattene” ble alet opp i et fangenskap, drept og brukt som menneskemat.

På samme måte som covid-19-viruset nå ble til fra et matmarked i Wuhan i Kina. Der selges det mange typer dyr også flaggermus etc. Slikt gjør at all oppdrett av slike ville dyrearter som uten kontroll blir solgt på kinesiske markeder, er en stor risiko. Det var dette legen Li Wenliang varslet om før nyttår, altså så tidlig som kanskje i november 2019, eller før uten å bli hørt.

Nå ser man resultatet, en hel verdensøkonomi i nær full kollaps! Om ikke verdenssamfunnet nå reagerer overfor Kina om dette, så kan man få enda farligere virus neste gang. At folk da likevel reiser eller har kontakt med Kina når slike tilfeller avsløres, er for meg en gåte. Noen reiser jo langt inn i andre lands jungelområder og forsyner seg av mat man ikke har det ringeste viten om opphavet til. Så kommer de syke ut av reisen sin som kan gi andre store problemer i form av smitte.

Altså igjen! Man må selv sørge for at man ikke smitter andre, jfr. Smittevernloven. Når slike markeder flommer over av ekskrementer fra flere typer dyr på et marked for matsalg, da er dette ikke mer å si om enn at dette er totalt ute av kontroll. Da går det nok slik som det også denne gangen gikk. Her i Norge er man forpliktet til å ha kontroll med maten vår, og det er slik det skal være. Men så har vi ikke slike tilstander som man har i andre østlige land – heldigvis. Vi håper nå at noen tenker seg om neste gang de skal fly til land man ikke helt kjenner forholdene i. Det er ikke spiselig alt man blir tilbudt – dessverre…

Ellinor Nerbø

Annonse