Del 8: Likhets- og forskjellsnorge
fredag 16. april 2021
Bra at noen sier NEI!
mandag 19. april 2021
Show all

Hvordan produsere norsk?

Publisert 19.4.2021
Illus.foto: Colourbox

Man snakker som om Norge er best i verden i alt og hva det måtte være. Det er oppfatningen blant nordmenn flest. “Typisk norsk å være god”, sa Gro i sin tid som slettes ikke var noen sannhet. Hvorfor får da Norge alt av verneutstyr fra Kina? Hvorfor ikke produsere slikt selv når vi skal være “best” i alt? Men nå har noe løsnet i oss nordmenn. Vi planlegger for medisinutvikling og produksjon selv, og det sier ikke lite.

Vi var svært gode på mange områder etter krigen, men måtte det en “koronakrig” til for å få oss til å skjønne at vi har utviklingsmuligheter både medisinsk og på andre måter? Før lagde vi klær selv, sko selv, bygde våre skip og andre båter selv, hus selv (nå får man en del av dette fra Latvia, Russland), og Norge har mangel på snekkere. Polakkene har overtatt svært mye av dette , men gjør alle disse like god jobb?? Det samme ser vi med rørleggere, elektrikere og også innen landbruket. Ola Dunk kan ikke være selvhjulpen av egen arbeidskraft lengre.

Altså! Man ser ikke at man som etnisk norsk også kan tjene gode penger med norsk utdanning i disse felt. Hvorfor var vi bedre før i tiden da norske staute mannfolk både laftet sine hus selv om det tok litt av tiden, men ble noe som skulle stå der i flere undre år? I dag står de i knappe tretti år før man bare må rive herligheten som kostet en flere millioner, og ikke er sterkt bygget som ved lafting. Man skal la dette skje i en rasende fart for å få solgt herligheten. Men å få tak i det man må ha i hus (det vil si at man har et lager av nødvendigheter) har ingen relevans mer? Statsministeren ser ikke den før en krise banker på døren. Litt sent da i mitt sinn.

Ellinor Nerbø

Annonse