674 personer tok sitt eget liv i 2019

Publisert 10.1.2020
Foto: Colourbox

Det var så absolutt 674 for mange! Etter noen runder i tenkeboksen, ser jeg det som mulig at mobbing og sjikane via de sosiale medier over tid, kan gjøre livet ulevelig for en del mennesker. Noen har kanskje opplevd den slags styggedom helt siden barneskolen, som mobbing, utfrysing osv., uten at skolen gjorde jobben sin og stoppet det.

Men mht. sosiale medier: Det er jo kjent at politiet har folk som følger med på Internett, for å avsløre dem som sender, mottar eller laster ned barneporno o.l., og «Pedowatch» funker godt. Driver man med slikt, skal politiet være utenfor døren på 30 minutter. På samme måte bør politiet opprette grupper som f.eks. «Mobwatch», som overvåker Facebook, Instagram, Twitter, og andre chatte-kanaler. Med en gang en hatefull melding, drapstrussel e.l. oppdages, rykker blålys ut, og mobil o.l. inndras, pluss anmeldelse. Slikt må folk bare finne seg i, så kanskje noen fatale skjebner kan unngås.

Så har nyhetene også tatt opp det fenomen, at interessen for bl.a. langrenn og annen vintersport er minimal hos barn og unge. Og jeg spør: Er det så rart da? Microsoft og Google har hatt hovedansvaret for barneoppdragelsen siden de små kunne krype! Barna er oppvokst med skjerm og tilbehør, og senere også mobil, og dataspill, Pokémon og alle slags fantasifostre i diverse action-roller er blitt gudene deres. Det er slikt barn og unge leker med!

Ski, kjelke, ute-aktiviteter? Nei, da må belønningen være godiser og is, eller MacDonalds! Mange barn og unge er så fastlåst i den digitale spill-verden, som «markedskreftene» prakker på dem, og som svake foreldre følger opp med kjøp, at de nærmest «råtner» på rot, og norsk idrett må slite med rekruttering i framtiden! Dette problemet kan bl.a. løses ved at foreldre og lærere bruker ordet «NEI!» litt mer enn de gjør – til barnas beste!

Terje Haugom, samfunnsdebattant